Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα > Νέα/Εκδηλώσεις >
Νέα

 

Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας κινδυνεύει να χαθεί μονομιάς - 2/7/2015

Η οικονομική κρίση, παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα ελληνική, έθεσε σε δοκιμασία την προσήλωση όλων στους κοινούς στόχους και αξίες που ορίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την ευρωπαϊκή ταυτότητα, την ουσία της ίδιας της έννοιας της Ευρώπης, τόσο μεταξύ των Ελλήνων όσο και των λοιπών Ευρωπαίων.
Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, που είναι η μόνη χώρα που δεν κατάφερε ακόμη να εξέλθει από την κρίση, η οποία το τελευταίο διάστημα εμβαθύνθηκε, είναι αναγκαία για λόγους διατήρησης και διεύρυνσης των δημοκρατικών θεσμών μακριά από ολέθριες πρακτικές του παρελθόντος, που συνέβαλαν και στην εξασθένιση της οικονομικής βιωσιμότητας της. Εξίσου όμως αναγκαία είναι η ενίσχυση των ευρωπαϊκών αντιπροσωπευτικών θεσμών και η επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης με την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος για μια ομοσπονδιακή, δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη, ώστε, μεταξύ άλλων, να μην στοχοποιούνται λαοί και κοινωνικές ομάδες και να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Η Ευρωπαϊκή Έκφραση αγωνίζεται για την άρση των υπονομευτικών για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον προκαταλήψεων και θεωρεί υποχρέωσή της να επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους, απευθυνόμενη τόσο στους πολίτες όσο και στους πολιτικούς εντός και εκτός Ελλάδας. Για όλους εμάς που η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση άλλαξε τις ζωές μας οι τελευταίες ημέρες έχουν οδηγήσει σε μία εσωτερική κατάσταση κάθαρσης και αυτοκριτικής.
Όλοι εμείς έχουμε την ηθική αλλά και τη φυσική υποχρέωση να επιτρέψουμε στις επόμενες γενιές να βιώσουν όλα αυτά που σήμερα απλώς τα θεωρούμε κεκτημένα όσο και δεδομένα. Ίσως το γεγονός ότι αυτά πλέον δεν είναι, να μας αφυπνίσει όλους. Τόσο εμάς, όσο και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στο σημείο αυτό θέλουμε να επισημάνουμε την ιδιαίτερα θετική στάση του πρώτου εκλεγμένου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ-Κ Γιούνκερ. Είναι θετική στάση για την Ελλάδα, είναι θετική για την ευρωπαϊκή ιδέα, για το κοινό μας σπίπι την Ευρώπη.

Ας αναλογιστούμε τον πολιτισμό, τη γενναιότητα και τη διορατικότητα που είχαν οι εμπνευστές της ευρωπαϊκής ιδέας όταν λίγα μόλις χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ¶νθρακα και Χάλυβα. Όταν έτσι κατ’ ουσίαν ένωσαν τις βιομηχανίες του πολέμου, ώστε οι χώρες τους να μην πολεμήσουν ποτέ ξανά μεταξύ τους κι έκαναν ένα τεράστιο βήμα, οικειοθελώς, προς τη δημιουργία ευημερίας και την εμπέδωση της ειρήνης. Η ευημερία, μπορεί λόγω των νέων δεδομένων της παγκοσμιοποίησης που απαιτεί κατάλληλες αλλά και προσωρινώς επώδυνες προσαρμογές, αλλά και λόγω της φυσιολογικής αδυναμίας συνεχούς ανόδου και των μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, να διέλθει και περιόδους κάμψης, η ειρήνη όμως είναι αναμφισβήτητη και αυτό αποτελεί ένα πολύτιμο επίτευγμα που οφείλουμε να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Ταυτόχρονα όμως οι ιδρυτές - πατέρες δημιούργησαν και ένα νέο πανανθρώπινο ιδεώδες, αυτό της δημιουργικής συνεργασίας των λαών μέσα από μία νέα κοινή ταυτότητα.

Είναι αλήθεια ότι το έργο του Ζαν Μον και του Ρομπέρ Σουμάν, ίσως ακόμη και του Ζακ Ντελόρ να φαίνεται μακρινό ή και ουτοπικό, όμως πρόλαβε να ριζώσει ως κοινή πεποίθηση στο υποσυνείδητο μας. Είμαστε πολύ κοντά στο να καταστρέψουμε άλλη μία γενιά νέων ανθρώπων. Ας προσπαθήσουμε όλοι, ο καθένας με με όλες τις δικές του δυνάμεις να μην το πράξουμε. Ας δώσουμε στους νέους μας την ίδια ευκαιρία που είχαμε εμείς. Ας τους προτρέψουμε να είναι με εμάς αυστηροί και όχι με την Ευρώπη. Λέμε ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ στην επερχόμενη πολιτική ένωση της Ευρώπης, στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Λέμε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ και στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η εθνική κυριαρχία δεν αποτελεί τη λύση, αντιθέτως αποτελεί την πηγή του προβλήματος και υπονομεύει την εθνική ταυτότητα. Όπως είπε και ο Winston Churchill: «Η εθνική ενότητα μπορεί μόνο να διατηρηθεί πάνω σε μια αρχή, που είναι πλατύτερη από την έννοια του έθνους.

Ελλάδα και Ευρώπη κινδυνεύουν από έναν ξαφνικό θάνατο. Ας κάνουμε αυτή της στιγμή ότι μπορούμε για να τον αποτρέψουμε. Ελληνικός πατριωτισμός είναι ο ευρωπαϊκός πατριωτισμός.

© 2011 Όμιλος Ευρωπαϊκή Έκφραση

Ομήρου 54, 106 72 Αθήνα. Tηλ.: 210 3643224, Fax: 210 36 46 953, ekfrasi@ekfrasi.gr