1.10.2024

Συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Έκφρασης στην εκδήλωση για την ειδική δράση «Πυξίδα»

Η Ευρωπαϊκή Έκφραση συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασης της ειδικής δράσης «Πυξίδα», ενός συμπληρωματικού μηχανισμού υποστήριξης της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ελλάδα.

Η δράση «Πυξίδα» έρχεται να ενισχύσει την Εθνική Στρατηγική για τη μεταναστευτική πολιτική, ανταποκρινόμενη στις αναδυόμενες ανάγκες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Η Πυξίδα αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ενισχύει την ικανότητα της χώρας μας να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των ασυνόδευτων ανηλίκων, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το 90% της δράσης συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ελλάδας του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) 2021-2027».

Η δράση περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε Κέντρων παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στην ψυχική υγεία, τη νομική βοήθεια, και την υποστήριξη κατά της σχολικής διαρροής. Παράλληλα, θα προσφερθεί υποστήριξη στους νεαρούς ενήλικες που ενηλικιώθηκαν χωρίς προστατευτικό πλαίσιο, καθώς και στους επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα.

Η δράση «Πυξίδα» αναμένεται να ωφελήσει περίπου 3.000 ασυνόδευτα ανήλικα, 500 νεαρούς ενήλικες, και 1.742 επαγγελματίες, προσφέροντας ουσιαστική φροντίδα και υποστήριξη, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στις διαρθρωτικές εξελίξεις στον τομέα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Έκφραση εκπροσωπήθηκε από τη Γενική Διευθύντρια της οργάνωσης, κυρία Κατερίνα Ανδρωνά. Η κ. Ανδρωνά υπογράμμισε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Έκφρασης στη δράση «Πυξίδα», αναλαμβάνοντας την Ενίσχυση της δικτύωσης των Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Η Δράση αυτή αφορά στη δημιουργία και πιλοτική εφαρμογή ενός μοντέλου για τη δημοκρατική συμμετοχή των παιδιών στις κοινότητες. 

Βασικός σκοπός της Δράσης είναι η Δημιουργία Οδηγού για τη Λειτουργία Δημοκρατικών Κοινοτήτων εντός των Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Η Δημιουργία Δημοκρατικών Κοινοτήτων εντός των ΚΦΑΑ, αποτελούν κύτταρο δημοκρατικής ζωής, όπου με τον διάλογο και τη συμμετοχή, οι Ασυνόδευτοι Ανήλικοι των ΚΦΑΑ με πνεύμα συνεργασίας, ασκούνται στη δημοκρατική διαδικασία και στη συμμετοχή τους στα κοινά, μελετώντας και προτείνοντας λύσεις για τα προβλήματα που τους αφορούν. Οι Δημοκρατικές Κοινότητες αποτελούν την έκφραση των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα θέματα λειτουργίας των ΚΦΑΑ και πρωτοστατούν στην κατοχύρωση της συνεργασίας ωφελούμενων μεταξύ τους αλλά και με το προσωπικό των ΚΦΑΑ, για την ανάπτυξη του διαλόγου και την από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων που τους αφορούν. 

Ο Οδηγός περιγράφει το πλαίσιο για τη δημιουργία των Δημοκρατικών Κοινοτήτων στα ΚΦΑΑ και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία τους, αλλά και τις διαδικασίες συμμετοχής των ασυνόδευτων ανηλίκων. Περιλαμβάνει, επίσης, εκπαιδευτικά εργαλεία και καλές πρακτικές συμμετοχικών διαδικασιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικότερες κοινωνικό-πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των ανηλίκων. Έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει τους ασυνόδευτους ανηλίκους παρέχοντάς τους μια ολοκληρωμένη βάση για την ενεργό συμμετοχή τους, αναπτύσσοντας ατομικές δεξιότητες όπως η επιχειρηματολογία, ο διάλογος, η λήψη αποφάσεων και η διαχείριση προβλημάτων. Μέσα από μια ολιστική εκπαιδευτική προσέγγιση, ο Οδηγός προσβλέπει στην οικοδόμηση των βάσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε οι ασυνόδευτοι ανήλικοι να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με τις έννοιες του κράτους δικαίου, της προαγωγής των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ισότητας των φύλων, του πλουραλισμού απόψεων και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, καθώς και να αναπτύξουν κουλτούρα συμμετοχής στις προβλεπόμενες διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντός κι εκτός των ΚΦΑΑ, προάγοντας τη συμπερίληψη και επιτυγχάνοντας την καλύτερη δυνατή κοινωνική ενσωμάτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην κοινότητα. Ο Οδηγός συντάσσεται από ομάδα έργου αποτελούμενη από Πανεπιστημικούς ειδικούς σε θέματα Δημοκρατίας και Εμπειρογνώμονες. 

Με την ολοκλήρωση του Οδηγού για τη Δημιουργία Δημοκρατικών Κοινοτήτων, συστήνεται ομάδα αποτελούμενη από Νομικούς, Πολιτικούς Επιστήμονες, Ψυχολόγους, όπου αρχίζει η εκαπίδευση του προσωπικού των ΚΦΑΑ για την εφαρμογή του Οδηγού. Η εκπαίδευση αφορά 300 εργαζομένους σε όλα τα ΚΦΑΑ ανά την Ελλάδα και λαμβάνει χώρα σε διάφορα στάδια.  Η εκπαίδευση υλοποιείται με τη μορφή 80 δίωρων εργαστηρίων για τους εργαζομένους. Εκτός από το προσωπικό, θα εκπαιδευτούν και 200 ωφελούμενοι ασυνόδευτοι ανηλίκοι στα τα ΚΦΑΑ όλης της χώρας. Η εκπαίδευση υλοποιείται από την ίδια ομάδα έργου υπό την μορφή 40 δίωρων εργαστηρίων. 
 
Επόμενο έργο για τη δράση «Πυξίδα» είναι η Δημιουργία Δικτύου Οργανώσεων & Φορέων με συμμετοχή Ασυνόδευτων Ανηλίκων για παροχή εθελοντικής προσφοράς. Η ενδυνάμωση των ασυνόδευτων ανηλίκων και η ένταξη τους στην τοπική κοινωνία είναι βασικό μέλημα μας. Η συμμετοχή στα κοινά είναι μια πρόκληση την οποία οι επαγγελματίες του πεδίου καλούνται να ανταπεξέλθουν. Τρόποι σταδιακής προώθησης της συμμετοχής στα κοινά είναι η εθελοντική εργασία στην κοινότητα. Στο πλαίσιο της δράσης «Πυξίδα» δημιουργείται ένα Δίκτυο Οργανώσεων και Φορέων που ασχολούνται με Πρόσφυγες και Ασυνόδευτους Ανηλίκους. Στόχος αυτού του Δικτύου είναι να εγγράφονται εθελοντές Ασυνόδευτοι Ανήλικοι οι οποίοι προσφέρουν εθελοντική Δράση στην Κοινότητα. Κάθολη τη διάρκεια του Έργου από το Προσωπικό υλοποιούνται πλήθος εθελοντικών Δράσεων σε συνεργασία με Δήμους, Σχολεία, Συλλόγους, Εταιρείες  (Καθαρισμοί, Δενδροφυτεύσεις, Τράπεζα Αίματος, πολιτιστικές εκδηλώσεις). Σκοπός είναι και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ΠΥΞΙΔΑ, να συνεχίσει η δράση του Δικτύου.

Προς το τέλος του προγράμματος η Ευρωπαϊκή Έκφραση αναλαμβάνει τη δημιουργία και προώθηση εκπαιδευτικού υλικού για Ασυνόδευτους Ανηλίκους. Η παρούσα δραστηριότητα περιλαμβάνει την δημιουργία και διανομή υλικού  φιλικό προς τα παιδιά (ηλεκτρονικά και σε έντυπη μορφή) που περιέχει σημαντικές πληροφορίες  σε μια απλή και κατανοητή γλώσσα.  Δεδομένου ότι οι διοικητικές και νομικές διαδικασίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες ακόμη και για ενηλίκους, είναι σημαντικό να υπάρχει ενημερωτικό υλικό για τους ασυνόδευτους ανηλίκους με αξιόπιστες φιλικά διατυπωμένες προς παιδιά πληροφορίες, προσαρμοσμένες στις ικανότητές τους ήδη σε αρχικό στάδιο από την άφιξή τους. 

Για την υλοποίηση αυτής της δράσης θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:
  • Χαρτογράφηση όλων των υπηρεσιών που οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρέπει να έχουν πρόσβαση με βάση τις ανάγκες τους. 
  • Δημιουργία ενημερωτικής ιστοσελίδας με τις πληροφορίες που θα έχουν χαρτογραφηθεί και θα αφορούν τα Α.Α σε 7 γλώσσες. 
  • Εφαρμογή σε κινητό συνδεδεμένο με την ιστοσελίδα σε 7 γλώσσες
  • Εκτύπωση ενημερωτικού υλικού σε 7 γλώσσες 10.000 τεμάχια







εθελοντισμός

Στην Ευρωπαϊκή Έκφραση προωθούμε την έννοια του εθελοντισμού και προσπαθούμε μέσα από προγράμματα και δράσεις να ενισχύσουμε το οργανωμένο εθελοντικό κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ