Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα > Νέα/Εκδηλώσεις >
Νέα

 

ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΔΕΝ ΚΛΑΙΝΕ - 1/10/2021

Θεατρικό Μουσικοχορευτικό Δρώμενο

«Οι άνδρες δεν κλαίνε»

Σάββατο 02/10/2021

Η Ευρωπαϊκή Έκφραση σε συνεργασία με τηνΦΑΟΣ 8 ΚΟΙΝΣΕΠ στο πλαίσιο του YonderFestival, θα παρουσιάσει το θεατρικό μουσικοχορευτικό δρώμενο «Οι άνδρες δεν κλαίνε». Η παράσταση δίνει βήμα και δυναμώνει τη φωνή των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που φιλοξενούνται στις δύο Δομές της Ευρωπαϊκής Έκφρασης στην Αθήνα ώστε να ακουστούν μέσα από το λόγο, την κίνηση, το θεατρικό δρώμενο και, εν τέλει, το καλλιτεχνικό τους έργο.

Το θεατρικό, μουσικοχορευτικό δρώμενο είναι το αποτέλεσμα των πολυθεματικών εργαστηρίων που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασυνόδευτοι ανήλικοι, αποδομώντας ταμπέλες και στερεότυπα: η τέχνη ως διαλύτης και καταλύτης» που υλοποίησαν συντελεστές της Ευρωπαϊκής Έκφρασης και της ΦΑΟΣ 8 ΚΟΙΝΣΕΠ. Στα πολυθεματικά εργαστήρια συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι έφηβοι που διαμένουν στις δύο δομές, ενώ στην παράσταση συμμετέχουν 20 έφηβοι, ηλικίας 14 μέχρι 18 ετών, από το Αφγανιστάν, το Μάλι, τη Γκάνα, τη Σομαλία , το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν .Ο σχεδιασμός, η δημιουργία και η παραγωγή της δράσης «Οι άνδρες δεν κλαίνε» έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συλλογικού Θεάτρου (Ensemble Theatre) και είναι επηρεασμένο από το θέατρο Brecht και Βoal. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κλήθηκαν, ως βασικοί συμμέτοχοι και συνδημιουργοί, κλήθηκαν να εξερευνήσουν το θέμα των ανδρικών στερεοτύπων (και την άρση αυτών), να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία και να λειτουργήσουν ως μελλοντικοί ενεργοί πολίτες

Στόχος του θεατρικού δρώμενου και των εργαστηρίων που προηγήθηκαν είναι αφενός η δημουργία ενός πρωτότυπου, αυθεντικού θεατρικού δρώμενου με χρήση πολλαπλών μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης, αφετέρου η ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης για το θέμα των ανδρικών στερεοτύπων και την άρση αυτών. Το συγκεκριμένο θεατρικό, μουσικοχορευτικό δρώμενο επιχειρεί όχι μόνο να κινητοποιήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τους (πολύ)γραμματισμούς των παιδιών με στόχο να παράγουν κείμενα, ποιήματα, τραγούδια και συνεντεύξεις που θα συνενωθούν σε μια παράσταση αλλά και η ανάπτυξη αξιόπιστων σχέσεων μεταξύ των μελών της κοινότητας.

Σε αυτό το θεατρικό εγχείρημα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες διαπραγματεύονται υπάρχουσες στερεοτυπικές αντιλήψεις για το ανδρικό φύλο μέσα από τυποποιημένες εκφράσεις και τραγούδια σε διάφορες γλώσσες και πολιτισμούς, διερευνούν τη δύναμη, την ισχύ και την πειθώ αυτών των στερεοτυπικών αντιλήψεων στο χώρο και στο χρόνο και εξερευνούν την πιθανότητα αλλαγής που μπορεί να κουβαλά ο δικός τους κοινά διατυπωμένος λόγος, οι δικές τους συλλογικές δημιουργίες.

Σας προ(σ)καλούμε σε αυτό το ταξίδι φαντασίας, εξερεύνησης, συνεργασίας και αποδοχής ως συνταξιδιώτες και συνοδοιπόρους.

Θεατρική Παράσταση: 01 Οκτωβρίου 2021, 18.00

Επέκεινα Χώρα, THELANDBEYOND, ¶νω Βίτσα Ζαγορίου, ΤΚ 44007

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

© 2011 Όμιλος Ευρωπαϊκή Έκφραση

Ομήρου 54, 106 72 Αθήνα. Tηλ.: 210 3643224, 210 36 46 953, ekfrasi@ekfrasi.gr